zondag 5 oktober 2008

Dramatische verslechtering van mensenrechten in Afghanistan

Het afgelopen jaar is het aantal schendingen van de Mensenrechten in Afghanistan verdubbeld. Dat heeft de Afghaanse Independent Human Rights Commission (AIHRC) gemeld.

Vorig jaar heeft de AIHRC ongeveer 3.700 schendingen van de rechten van de mens geregistreerd. In de eerste zes maanden van 2008 waren dat er al 3.000, zo melden media in Afghanistan.

De mensenrechtenorganisatie schrijft de sterke stijging toe aan de onveilige situatie in het land en het falen van de regering om schenders van de mensenrechten voor het gerecht te slepen.

Een woordvoerder van de AIHCR zei dat het doden van onschuldige burgers door de NAVO, de door de Verenigde Staten geleide Internationale Coalitie en militante strijders een van de meest voorkomende schendingen van de mensenrechten in Afghanistan is.

De organisatie heeft zich al vele malen bezorgd getoond over het toenemende aantal slachtoffers onder de burgerbevolking en is van mening “dat er geen enkele rechtvaardiging is voor het doden van burgers tijdens militaire operaties”.

In de westerse media is er volgens onderzoekers weinig aandacht voor de grote hoeveelheden burgers die de buitenlandse troepen doden. Maar in Afghaanse media wordt er volop aandacht aan besteed en verschijnen er ook foto's van kinderen die door de NAVO of de Coalitie zijn omgebracht.

De AIHCR sprak ook haar bezorgdheid uit over het gebrek aan onderwijs voor het grootste deel van de kinderen in het land.

Een woordvoerder van de onafhankelijke organisatie vertelde dat verkrachting van kinderen en de onveiligheid in de meeste delen van het land er de oorzaak van is dat kinderen niet meer naar school gaan.

Volgens de VN en hulporganisaties kent Afghanistan de meest gewelddadige periode sinds het bewind van de Taliban omver werd geworpen. Bij gewelddadigheden zijn dit jaar al ongeveer 1.500 burgers om het leven gekomen.

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer beweerde deze week in een interview met de Belgische krant De Standaard dat zijn legermacht alles in het werk stelt om burgers te ontziend. Maar dit jaar maakten de buitenlandse troepen een record aantal burgerdoden.

Zie ook
Scherpe stijging van aantal burgerdoden in Afghanistan